Teqball-oppfinnere drømmer om De Olympiske leker

mar 8, 2021 | Blogg

En øvelse med røtter fra gyllne tider i Ungarsk fotball opplever en massiv vekst i popularitet blant Europas toppklubber, og hevder også å være en av verdens mest rasktvoksende sporter skriver nyhetsbyrået Reuters. Sporten Teqball har kommet for å bli.

Videre forteller nyhetsbyrået at fotballtennis tidligere ble brukt av Ferenc Puskas og Ungarns «Golden Team» særlig i oppvarming før kamper, slik som før 7-1 overkjøringen av England   den 23. mai 1954. Fotballtennis bestod av en liten bane med et nett mellom spillerne hvorav spillerne servet, gjorde volley og utøvde tekniske ferdigheter mot – og med hverandre. 

På grunn av suksessen som Puskas og hans lagkamerater opplevde, fortsatte fotballtennis og være et populært treningsinnslag hos Ungarske klubber inn i 1990-tallet. Teknikkene som ble utøvd i denne øvelsen var også svært populære blant barn.

I 2012 kom tidligere fotballspiller Gabor Borsanyi og forsker Viktor Huszar opp med en ny versjon av spillet, som nå skulle spilles på et buet bord. Den nye sporten fikk navnet Teqball. Senere ble business-mannen Gyuri Gattyan med på laget for å fremme sporten og for å selge Teqball-bord over hele verden.

Bilde fra Teqball

Det er per i dag 96 nasjonale organisasjoner «world wide» og sporten har avholdt tre verdensmesterskap. I tillegg benytter et bredt spekter av toppklubber, inkludert Manchester United, Barcelona og Paris St Germain Teqball-bordene på sine treningsarenaer.

Nyhetsbyrået skriver videre at Huszar tror fotballtennis har hatt en innvirkning på ‘Mighty Magyars’, og at Teqball bidrar med å utvikle lignende ferdigheter.

«Det er virkelig å gå tilbake til Ungarske røtter innenfor tekniske ferdigheter i fotball. I 1950 var Ungarn en av, om ikke det beste laget i verden med bl.a. spillere som Puskas,» sier Huzar til Reuters.

«Hvis du tenker på spillere som (Laszlo) Kubala, som spilte i Barcelona – og andre i den æraen, så var det spillere med svært gode ferdigheter som gjenkjente den Ungarske måten til spillet med fantastiske teknikker hos den individuelle utøver».

Bilde fra Teqball

The International Federation of Teqball (FITEQ) ble et godkjent idrettsforbund i rekordfart, og hevder å være den sporten som vokser raskest i verden. Dette bl.a. med bistand fra populære sosiale medier som inneholder videoer fra velkjente spillere, bl.a. på Instagram hvor sporten har 650 000 følgere. På Facebook har sporten over 3 millioner følgere.

Gitt den hurtige veksten på verdensbasis, så er det ikke overraskende at Huszar drømmer om en dag å kunne se Teqball i De Olympiske leker.

«Jeg håper at det vi jobber med nå, en dag vil føre til at IOC (International Olympic Committee) fremmer at Teqball bør bli en Olympisk gren. I dag er breakdancing en Olympisk sport, sportsklatring er en del av det Olympiske programmet, så IOC tenker nå at ungdomsbasert sport bør legges til programmet», sa han. 

«Jeg krysser fingrene, og håper vi kommer oss dit. Det hadde vært utrolig.»

Min handlevogn
Din handlevogn er tom.

Det ser ut til at du ikke har bestemt deg ennå.